Sevmeyeni olmayan bir başkan SÜLEYMAN SEBA!

Süleyman Seba'yı
Hakk'a yolcu ettik.

Türk futbolunun duayen isimlerinden, Beşiktaş'ın Onursal Başkanı, eski milli futbolcu ayrıca amatörlere sayısız emeği geçmiş her daim amatör spora destek olmuş olan Süleyman Seba 88 yaşında vefat etti.

Rahatsızlığı nedeniyle bir süredir tedavi gören Türk futbolunun unutulmaz ismi, tedavi gördügü hastanede yaşamını yitirdi.

Solunum yollarındaki enfeksiyon sebebiyle Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) tedavi altına alınan, daha sonra tespit edilen kalın bağırsak kitlesi sebebiyle operasyon geçiren Seba, bir süredir tedavi görüyordu.



Süleyman Seba için, 15 Ağustos günü saat 11.00'da Vodafone Arena'da tören düzenlendi.Daha sonra  Seba'nın cenazesi, Dolmabahçe Camii'nde Cuma namazını müteakip binlerce sevenlerinin saf tuttugu   cenaze namazının ardından Feriköy mezarlığında toprağa verildi.

Örnek insan, Merhum Süleyman Seba'ya Allah'tan rahmet, ailesine, Beşiktaş ve tüm spor camiası ile  tüm sevenlerine başsağlığı dileriz.


Süleyman Seba Kimdir?

Süleyman Seba, 5 Nisan 1926'da Sakarya'nın Hendek ilçesinde dünyaya geldi.

İlkokulu Sakarya'da okuduktan sonra İstanbul'a gelen Seba, lise eğitimine, Kabataş Erkek Lisesi'nde başladı. Bir süre sonra, Kabataş Lisesi'nin futbol takımına girmesiyle, futbol yaşantısındaki ilk adımı atmış oldu. Son derece yetenekli olan genç oyuncuyu Beşiktaş'lı yöneticilerin keşfetmesi uzun sürmedi. 1943 yılında Beşiktaş genç takımına çağırıldı. Beşiktaş'ta da kaliteli futbolunu devam ettiren Süleyman Seba, o yıl genç takımın şampiyon olmasında büyük rol oynadı. Kısa süre sonra başarılı futbolu ödüllendirildi ve Beşiktaş genç takımı kaptanlık pazubandının sahibi oldu.

1945 yılında, Beşiktaş A takımına alındı. 1946'da Kabataş Erkek Lise'sinden mezun olan Süleyman Seba, babasının isteği üzerine Mimar Sinan Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Fransız Filolojisi Bölümü'ne kaydını yaptırdı. 1947 yılında İnönü Stadyumu'nun açılış maçında İsveç'in AIK takımına attığı gol, bu stadyumda bir Türk futbolcusunun attığı ilk gol olarak tarihe geçti.

1954 yılında menisküs geçirip futbolu bırakmak zorunda kalana kadar, 8 sene Beşiktaş forması altında ter döktü ve 44 gol kaydetti.

1957 yılında Beşiktaş Kulübü'ne üye oldu. İlk kez 1963 yılında Selahattin Akel'in sonraları sırasıyla; 1964'te Hakkı Yeten, 1968'de Talat Asal, 1970'de Ağası Şen ve 1977'de Gazi Akınal'ın oluşturdukları listelerde yönetim kurulunda yönetici olarak görev yaptı.

1980'li yıllarda Milli İstihbarat Teşkilatı İstanbul Müdürlüğü yaptığı dönemde, Beşiktaş'ın kötü gidişini gördü ve çok sevdiği Beşiktaş için bu görevi bıraktı. 1 Nisan 1984'de Mehmet Üstünkaya ile girdiği başkanlık yarışını kazandı.

 Böylece 16 yıl sürecek başkanlık görevine başlamış oldu. Başkanlığı süresinde Beşiktaş Futbol takımı; 5 Lig Şampiyonluğu, 4 Türkiye Kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 2 Başbakanlık Kupası ve 6 TSYD kupası kazandı. Sportif başarıların dışında Beşiktaş Jimnastik Kulübü'ne birçok tesis kazandırdı. Bunlardan bazıları Akaretler Kulüp Binası, Fulya Stadı ve kamp tesisleri, BJK Plaza, Yeşilköy, Pendik ve Çilekli tesisleri oldu. Seba döneminde, BJK Koleji kuruldu ve BJK İnönü Stadı 49 yıllığına kiralandı.

13 Şubat 2000 tarihinde BJK Mali ve Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayla başkanlık görevine veda etti. Beşiktaş'a yıllarca başarıyla hizmet eden Süleyman Seba'ya "Onursal Başkanlık" unvanı verildi ve camianın daima birleştirici gücü olarak görüldü.



Türk futbolunda bugün en çok ihtiyaç hissedilen sevgi, saygı, centilmenlik gibi güzellikler Seba döneminde bizzat kendi uygulamalarıyla zirve yaptı ve onun bu tavrı herkes tarafından takdir görerek örnek alındı.

Süleyman Seba kazanılan bir maçtan sonra rakip üzülür diye oyuncularına sevinmemelerini söyleyebilecek kadar gerçek bir centilmendi.

Belgesel yapımcısı ve yazar, Rıdvan Akar, Beşiktaş'a ömrünü vermiş, hayatını adamış, büyük başarılara imza atmış olan efsane başkan Süleyman Seba’nın hayatını "Beşiktaş'ın Dervişi Süleyman Seba" kitabıyla kaleme aldı. Kitabın ismi belkide onun hayata bakışını en güzel anlatan bir cümle oldu.

Örnek insandan, örnek olacak iki satırlık vasiyet;
Süleyman Seba'yı, mütevaziligini, hayata bakışını, anlamak için belkide onun Merhum Şair N. Fazıl Kısakürek'in mısralarından aldıgı iki satırlık vasiyetine bakmak yeterli olacaktır. “Cenazemde olmasın çelengim, top arabam Tabutumu taşısın, dört tam inanmış adam”

Kendisini ugurlamaya gelen yüzbinlerce kişi belki bu vasiyetin yerine getirlmesine imkan bırakmadı ama onun nasıl sevildigini, nasıl saygı duyulan bir insan oldugunuda bir kez daha  ortaya koydu.



   www.kemahspor.com



1611 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
SPONSORLARIMIZA TEŞEKKÜR EDERİZ


  www.dersan.com.tr
www.youtube.comdersanmedia